ПРОБІОТИКИ ТА ПРЕБІОТИКИ

Пробіотики та Пребіотики

Консультує сімейний лікар Котик Андрій Васильович

ПРОБІОТИКИ – живі мікроорганізми, які при достатній кількості позитивно впливають на здоров’я людини:

  • боряться з вірусами і грибами, знищують мікроби, які викликають діарею, пов’язану з прийомом антибіотиків;
  • нейтралізують легкий синдром подразненого кишечника;
  • зменшують прояви інфекцій дихальних шляхів, кишечника.

Звідки взяти пробіотик:

  • йогурт, кефір, м’які сорти сиру;
  • дитячі суміші;
  • квашена капуста, огірки, мариновані без оцту с морською сіллю, квас;
  • лікарські препарати.

ПРЕБІОТИКИ – типи розчинних волокон, які не перетравлюються в організмі і:

  • регулюють роботу ШКТ: кишківник вчасно очищується від відходів, які при накопиченні отруюють організм;
  • сприяють проходженню їжі і відходів по товстому кишечнику;
  • зберігають воду в організмі;
  • регулюють рівень цукру в крові;
  • покращують засвоєння кальцію;
  • позитивний ефект пребіотики можуть принести при остеопорозі, діабеті, королоректальному раку;
  • вивчається ефективність у лікуванні виразкового коліту, хвороби Крона, СПК і ожиріння.

Звідки взяти пребіотики:

  • з рослин: цибулі, часнику, бананів, кореня цикорію;
  • з продуктів харчування з пребіотиками: йогурт, хліб, печиво.