Яким має бути раціон годуючої мами?

Харчування матері, що годує має бути максимально здоровим і корисним весь період годування груддю. Відразу після пологів більшість продуктів можуть викликати в новонародженого кольки, здуття животика чи алергічну реакцію. Адже для малюка грудне молочко – незвична їжа. Травна система немовляти лише починає працювати, не варто перенавантажувати її.

Фахівці з грудного вигодовування після пологів рекомендують приймати лише ті продукти, на які точно не буде негативної реакції. Це різні каші на воді: гречана, вівсяна (якщо у малечі не виникне проблем із стільцем, то можна спробувати рисову кашу). Добре засвоюється відварене м’ясо (кролика, індички, курки або телятина). Улюблене корисне блюдо всіх годуючих жінок – печене яблуко (із зелених сортів). Можна також їсти овочеві супчики, свіжі банани, галетне печиво, сухарі.

З приводу вживання рідини перші дні після пологів немає єдиної думки. Потрібно слідкувати за індивідуальним станом, якщо молоко починає прибувати дуже швидко, груди переповнюються хворобливими відчуттями, то бажано обмежити себе в кількості рідини до 1 літра на добу (і частіше прикладати дитину до грудей). Якщо почуваєте себе добре, то пити за бажанням, щоб уникнути зневоднення. Пити можна просту або мінеральну негазовану воду, чай, компоти із сухофруктів.

Чи потрібна дієта?

Безумовно, дієта мамі, яка годує немовля груддю, потрібна. Проте, дієта під час грудного вигодовування – це лише умовна назва, а не суцільні суворі обмеження й заборони на всю смачну їжу. Дієта годуючої матері ґрунтується на загальних принципах здорового збалансованого харчування: їсти максимум корисного, мінімум шкідливого.

Перший місяць після пологів дієта необхідна більш сувора, оскільки ви лише будете дізнаватися, як малюк відреагує на ті або інші продукти у вашому раціоні. Але після місяця можна значно урізноманітнити меню.

Щоб відстежувати реакцію дитинки на нові продукти, краще вести харчовий щоденник. У одній колонці записувати нові блюда, а в іншій – як новонароджений відреагував на ваше молоко після їх прийому. Нові продукти потрібно вводити до раціону не частіше, ніж 1 раз на 3 дні. Якщо на продукт у малюка з’явився висип, роздратування, кольки або здуття живота, то цей продукт варто тимчасово виключити. Через 3-4 тижні можна буде його знову спробувати, раптом реакція не відбудеться. Дитя зростає, його шлунок почне нормально сприймати молочко з різними смаковими нюансами.

Вважається, що деякі продукти (наприклад цибуля, часник) можуть додати грудному молоку незвичний запах і смак, який часто не подобається малятам. А кофеїн має збуджуючу дію на дитячу нервову систему, дитина може стати більш капризною.

Краще не ризикувати і виключити сильні алергени: цитрусові, шоколад, коров’яче молоко, яйця, ягоди та фрукти червоного кольору. Алергію можуть викликати консерванти та харчові фарбники, тому віддавайте перевагу свіжим і натуральним продуктам. Звичайно, не можна приймати продукти, на які у вас є індивідуальна непереносність.

Правильне харчування для мами під час грудного вигодовування.

  • Раціональне правильне харчування під час грудного вигодовування – це корисне різноманітне меню. Можна їсти все, що добре сприймаєте ви і ваш малюк. Не впадайте у крайнощі: не потрібно їсти за двох і не можна голодувати, щоб швидше прийти до форми. Їжте невеликими порціями, але часто (5-6 разів на день).
  • Споживайте більше свіжих овочів і фруктів. Не відмовляйтеся від нежирної риби та м’яса. Кисломолочні продукти (на відміну від молочних) не викликають алергічних реакцій.
  • Намагайтеся виключити жирне, солоне, смажене, копчене і консервоване. Відмовтеся від фастфуду й екзотичних блюд. Обмежте солодощі та випічку.
  • З напоїв під забороною алкоголь (спирт швидко проникає в молоко і негативно впливає на нервову систему крихітки) і солодка газована вода, в ній суцільна хімія та цукор, від лимонаду малюк точно страждатиме метеоризмом (і, цілком імовірно, алергією).

Бережіть себе та будьте здорові!