Що робити в разі харчового отруєння?

За статистикою влітку харчових отруєнь трапляється найбільше. Тут нема чому дивуватися. Влітку характерна велика кількість свіжих овочів і фруктів, які не всі завжди добре миють, а готові продукти на спеці швидко псуються. Харчове отруєння — це розлад травлення, спричинене вживанням неякісних, зіпсованих, отруйних або токсичних харчових продуктів.

Основні симптоми харчового отруєння — нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, а також у багатьох випадках зміна кольору обличчя, озноб, підвищення температури.
Найчастіше людина реагує на неякісні продукти протягом 3−4 годин після їжі. Але у деяких людей цей проміжок часу може бути більшим.

Що робити в разі харчового отруєння?

  1. Очищення шлунка.
    Найпростіший спосіб очистити шлунок — викликати у себе блювоту.
  2. Використовуйте сорбенти.
    Сорбентами називають речовини, здатні виводити з організму токсини. Потрапивши в шлунково-кишковий тракт, вони перешкоджають всмоктуванню токсинів та інших шкідливих речовин, а потім і виводять їх з організму.
  3. Пийте багато води.
    Звичайнісінька вода є дуже дієвим методом для позбавлення від наслідків харчового отруєння, а також препарати для відновлення водно-електролітного балансу і мікрофлори кишківника. Адже під час діареї або блювоти організм зневоднюється. Це своєю чергою може спричинити цілу купу додаткових проблем.
  4. Правильний режим.
    Після отруєння ви будете відчувати слабкість. Це не найкращий час для подвигів. Краще дотримуватися постільного режиму, уникати фізичного навантаження, а також трохи поголодувати.
    Спочатку ви й не будете відчувати голоду, організм буде буквально відштовхувати їжу. Однак, коли вам на другий день захочеться перекусити, не давайте собі волю, обмежтеся кашею (на воді, не на молоці!) або іншими дієтичними стравами.
    Не дайте отруєнню другий шанс.

Бережіть себе та будьте здорові!