Холестерин. Що це і який краще?

Консультує терапевт, лікар-дієтолог клініки у м. Біла Церква Поліщук Наталя Василівна

Термін «холестерин» склався з грецьких слів chole (жовч) і stereo (твердий, жорсткий), так як вперше він був виявлений у жовчних каменях у твердому вигляді. За хімічною структурою холестерин – натуральний жирний спирт, і це продукт тільки тваринного світу – рослини його не виробляють.


Велика частина – приблизно 80% – утворюється у печінці, менша, близько 20%, надходить з їжею ззовні.

Холестерин необхідний людині – це будівельний матеріал для всіх клітин організму, гарант стабільності клітинних мембран, сировина для синтезу найважливіших гормонів:

  • кортизолу;
  • прогестерону;
  • тестостерону;
  • естрогену;
  • вітаміну D.

Холестерин також бере участь у виробництві жовчі, а отже, важливий для процесів травлення і виведення з організму токсичних речовин.


На «поганий» і «хороший» його ділять по можливості осідати на стінках судин. Як і інші жири, холестерин не розчиняється у крові і щоб рухатися по кровоносній системі, він змушений прикріплятися до транспортних білків – ліпопротеїдів.

Білок першого типу, ліпопротеїд низької щільності, транспортує холестерин з печінки по судинному руслу до клітин-споживачів. При контакті з оболонкою клітини він легко від’єднується і проникає у клітину, де окислюється, перетворюється у нестійку молекулу і пробирається всередину стінок артерій, тим самим формуючи атеросклеротичну бляшку. Це і є «поганий» холестерин.

Другий вид білку, ліпопротеїд високої щільності, навпаки, має властивість «вбирати» з поверхні клітини надлишки холестерину, переносити його і вивільняти тільки в печінці, виконуючи функцію пилососа. Цю парочку, ясна річ, прийнято вважати «хорошим» холестерином.


Щоб концентрація холестерину в крові була оптимальною, необхідно:

  • Обмежити споживання продуктів, багатих насиченими жирами (свинина, баранина, качка), ковбаси, сало, жирні молочні продукти (сири, особливо плавлені, сметана жирністю більше 15%, вершкове морозиво), субпродукти (нирки, печінку, мізки). Джерелами жирів повинні бути, головним чином, мононенасичені жирні кислоти, включаючи n-6 і n-3 ПНЖК. Надходження холестерину з їжею повинно бути обмежено у осіб з високим рівнем ХС плазми;
  • Відмовитися від вживання трансжирів – ключовий дієтичний фактор, що сприяє попередженню ССЗ (фастфуд, снеки, магазинна випічка, кондитерські вироби, маргарин);
  • Ввести в раціон продукти, які знижують рівень холестерину. Це багаті клітковиною і пектином свіжі овочі, фрукти, ягоди (особливо гарні в цьому сенсі яблука, апельсини, морква, броколі, білокачанна капуста);
  • Доповнити раціон свіжою зеленню – петрушкою, кропом, кінзою, селерою, шпинатом. Вона не тільки має жовчогінні властивості, а й стимулює перистальтику і виведення продуктів розпаду холестерину;
  • Щодня вживати крупи з цільного зерна (неочищений рис, овес, гречку-ядриця) і хліб (цільнозерновий або грубого помелу);
  • Використовувати нерафіновані олії – оливкова, лляна, рапсова;
  • Вживати рибу (не менше 2 разів / тиждень) і овочі, що багаті на n-3 жирні кислоти (α-лінолева кислота міститься у волоських горіхах, насінні чіа, деяких овочах (капуста) і в оліях (лляних, конопляних, гірчичних, обліпихових, кедрових);
  • Додаткове вживання цукру не повинно перевищувати 10% від загальної кількості калорій. Більш жорстке обмеження щодо цукру може знадобитися особам, які потребують зниження ваги і мають підвищений рівень ТГ плазми, пацієнтам з метаболічним синдромом або з цукровим діабетом;
  • Обмежити вживання алкогольних напоїв, а особам з підвищеним рівнем ТГ і вісцеральним ожирінням слід взагалі від них відмовитися.

Потурбуйся про своє здоров’я вже зараз! 


Декларуйся та приходь на прийом до Наталі Василівни:



P.S: Радимо ознайомитися з цікавою статтею “Зміни свої шкідливі харчові звички вже зараз!”.


Медичний центр “Мій Лікар” – місце де ви зможете отримати кваліфіковану допомогу. Також можете обслуговуватися без черг та безкоштовно, підписавши декларацію з одним із лікарів . Це ви можете зробити онлайн не виходячи з дому. Наші лікарі завжди на зв’язку, тому можете не хвилюватися, якщо вам потрібна буде допомога.