Поговоримо про глютен?

ГЛЮТЕН – ЩО ЦЕ?


Розповідає сімейний лікар Саєнко Мар’яна Олександрівна (відділення м. Київ, вул. Борщагівська, 145)

ГЛЮТЕН – ЩО ЦЕ?

Глютен – це речовина, що міститься у білку злакових культур. Також речовина міститься у будь-яких продуктах харчування, виготовлених з додаванням пшениці.

Через здатність глютену затримувати вуглекислий газ, його вживання здатне провокувати здуття кишківника і порушувати обмінні процеси кисню – крім цього, організм деяких людей сприймає глютен як шкідливий для метаболізму алерген.

Також продукти переробки пшениці використовуються у косметичній індустрії. У невеликих кількостях глютен може міститися в пудрі, туші для вій, помаді, зубній пасті і шампунях. 

У ЧОМУ ШКОДА?

Необхідно розділяти шкоду продуктів з вмістом глютену і шкоду самого глютену. Оскільки клейковина – це ключовий компонент пшеничного борошна, вона у великих кількостях міститься у хлібі та у випічці. Саме такі продукти викликають набір зайвої ваги, тоді як відмова від швидких вуглеводів – корисно для схуднення.

З іншого боку, імунітет деяких людей сприймає цю речовину як алерген, змушуючи організм з ним боротися. Оскільки глютен надходить з їжею, в першу чергу пошкоджується шлунок. Порушуються функції кишківника, знижується рівень засвоєння нутрієнтів, погіршується стан шкіри та внутрішніх покривів.

ДЕ МІСТИТЬСЯ ГЛЮТЕН?

  • пшениця в будь-якому вигляді (хліб, макарони);
  • жито, ячмінь, овес;
  • багато солодощів;
  • густі йогурти;
  • густі соуси;
  • м’ясні напівфабрикати;
  • готові овочеві супи;
  • деякі алкогольні напої.

До продуктів, що не містить у своєму складі глютен, відносяться усі види м’яса, риби, молочних продуктів, яйця, псевдозлакові культури (наприклад, гречка і кіноа), рис, кукурудза (включаючи кукурудзяні макарони), горох та інші бобові, усі горіхи, овочі та фрукти.

ВПЛИВ НА ОБМІН РЕЧОВИН

Вживання продуктів, що містять глютен, може шкодити метаболізму навіть тих людей, які не страждають алергією на цю речовину. Клейковина знижує потреби організму в енергії для базового метаболізму – іншими словами, уповільнює обмін речовин.

Крім цього, глютен може впливати на ряд гормонів, що виробляються у вісцеральному жирі. Зокрема, мова йде про гормон голоду лептину. Нагадаємо, що ожиріння часто пов’язано з лептинорезистенцією – нездатністю організму правильно посилати сигнали насичення.

НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ ГЛЮТЕНУ

Гостра алергія на глютен і продукти, що його містять – хвороба під назвою «целіакія» – зустрічається приблизно у 1% населення, або, в середньому, в однієї людини з 100-150. У подібних людей вживання навіть незначних доз глютену (до декількох грамів хліба) здатне викликати неприємні симптоми.

Потрібно згадати, що дослідження говорять про те, що непереносимість глютену – це генетичне захворювання, по своїй суті схоже з непереносимістю лактози. Говорячи іншими словами, якщо у ваших батьків або родичів спостерігається целіакія, то ви, ймовірно, також схильні до цього захворювання.


Якщо маєш підозрілі симптоми

  • приходь на консультацію до сімейного лікаря Саєнко Мар’яни Олександрівни за адресою м. Київ, вул. Борщагівська, 145 
  • записуйся на прийом онлайн тут
  • контакт-центр за безкоштовним номером: 0 800 33 11 00
  • Viber 044 334 50 27
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • мобільний додаток

P.S: Радимо ознайомитися з цікавою статтею “Уклади декларацію у Telegram”.


Медичний центр “Мій Лікар” – місце де ви зможете отримати кваліфіковану допомогу. Також можете обслуговуватися без черг та безкоштовно, підписавши декларацію з одним із лікарів . Це ви можете зробити онлайн не виходячи з дому. Наші лікарі завжди на зв’язку, тому можете не хвилюватися, якщо вам потрібна буде допомога.