Як правильно вводити прикорм для дитячого харчування?

Годування дитини має бути збалансованим основними харчовими інградієнтами, вітамінами та мікроелементами, тому, що це суттево позначається на її здоров’ї. Як правило, до 6 міс. дитині цілком вистачає грудного молока. Починаючи  з другого півріччя, малюку потрібно додаткова їжа (прикорм). Щоб процес переходу дитини від материнського молока до їжі з сімейного столу був успішним, важливо дотримуватись деяких правил.

Поради батькам:

  • Страви прикорму варто давати дитині перед годуванням груддю, але не  замінюючи його, щоб не зашкодити лактації;
  • Першою їжею малюка (залежно від показників його фізичного розвитку) може бути овочеве, фруктове пюре або каша з гречаної, рисової, кукурудзяної крупи без додавання цукру, солі та гострих приправ;
  • Для полегшення звикання дитини до нової їжі до страв можна додавати грудне молоко;
  • Починаючи вводити будь-яку нову страву, давайте лише один вид незнайомого для дитини продукту за один раз. Це дозволяє дитині добре познайомитись з цією їжею і засвоїти її;
  • Годувати дитину треба з маленької ложечки;
  • Кількість їжі повинна бути такою, щоб дитина могла її з’їсти за один раз. Будь який продукт для прикорму вводьте повільно, починаючи з невеликої кількості. Пюре повинно бути однорідним, м’якої консистенції та помірної густоти. Далі поступово об’єм та склад страви можна збільшувати відповідно до апетиту дитини;
  • Не давайте той або інший вид продукту, якщо дитина стає нервовою, у неї з’являється висип або пронос;
  • Для вашої дитини буде краще, якщо нові для неї страви будуть домашнього приготування. Це більш природно і практично, бо дозволяє їжі дитини завжди бути щойно приготовленою. У такому випадку малюк із самого початку знайомиться з продуктами, звичними для його родини;
  • Щоб навчити дитину жувати і справлятися з маленькими шматочками їжі, 8-9міс. варто пропонувати їй продукти, які можна брати руками (сухарики, печиво, порізане яблучко);
  • Між основними прийомами їжі, починаючи з 8-9 міс., дитині можна пропонувати легкі перекуси (йогурт, кефір, фрукти або хліб);
  • Заохочуйте дитину їсти самостійно;
  • У віці 1 року діти можуть їсти звичайну їжу з родинного столу і не  вимагають спеціально приготовлених страв;
  • Для запобігання розвитку в дитини анемії з 6-ти місячного віку корисно включати в пюре нежирне добре проварене і розім’яте м’ясо, печінку, рибу;
  • Усі види чаю (чорний, зелений, трав’яний) та кава перешкоджають засвоєнню заліза. Тому до 24 міс. їх не варто давати дитині;
  • Не слід давати пити нерозведене коров’яче молоко дітям до 9 міс. Коров’яче молоко можна використовувати в невеликих кількостях при готуванні страв прикорму;
  • На другому році життя дитини, крім грудного молока, щодня в її раціоні повинні бути овочі, фрукти, переважно в свіжому вигляді, нежирні сорти м’яса, риби, печінка, яйця, молочні продукти звичайної жирності (3,2% або 3,5%). Декілька разів на день малюку варто пропонувати хліб, крупи, макаронні вироби та картоплю;
  • Для зберігання здоров’я зубів дитини обмежте споживання нею солодких напоїв, рафінованого цукру та інших солодких продуктів.

Будьте здорові!